Psykoterapi och ekoterapi – med fokus på trauma

IMG_4762

Katarina LundgrenFastän jag inte är färdig ännu med min psykoterapiutbildning, så har jag redan lång erfarenhet av att jobba med människor i utveckling och människor som vill förändra sina liv. Och jag känner mig mycket väl rustad att möta, stötta och hjälpa människor som upplevt olika slags trauma i sitt liv, framför allt är jag mycket kunnig inom området barndomstrauma, sexuella trauman, dissociation och det som med en paraplyterm kallas neurodivergens (ND), men som jag ser som vilken upplevelse som helst av att inte ”vara som andra” och ”inte passa in”.

Nu har jag gjort cirka hälften av min psykoterapiutbildning och tar emot övningsklienter under handledning. Jag erbjuder psykoterapi både i mer traditionell tappning (inomhus) och ekoterapi (eller ekopsykoterapi som är den längre benämningen) utomhus, och jag erbjuder både ”på plats” psykoterapi, just nu i Malmö, på ViduNova Traumaexpertiscentrum, och online. Och jag erbjuder psykoterapi både på svenska och på engelska.

Jag jobbar eklektiskt och integrativt, men har min bas i transaktionsanalys (TA), ekoterapi/ekopsykologi, upplevelsebaserat lärande, ”expressive arts” och mindfulness – och inte minst – jag har alltid jobbat traumamedvetet, traumasensitivt och jobbar nu också traumafokuserat.

Jag har också gått en personcentrerad psykoterapiutbildning under ett år (i London) och jag tycker mycket om hur de understryker vikten av och hur vi fick öva oss i bemötande och tilltro till alla människors möjlighet att växa och må bra. Personcentrerad psykoterapi bygger på tre grundprinciper, att vi möter alla människor med empati, kongruens och villkorslös positiv uppskattning.

I över tio år jobbade jag i princip enbart utomhus och oftast med hästar närvarande, i vad som kallas hästassisterade (eller hästunderstödda) insatser. Men jag har alltid haft ett integrativt synsätt och hela tiden lagt till verktyg till min verktygslåda, helt enkelt för att människor jag mött varit olika, och de har varit på olika platser i sin utvecklingsresa och behövt en mängd olika slags support vid olika tillfällen.

 

Transaktionsanalys (TA)

Experiential learning equipmentJag tycker att TA psykoterapi, som nu är min starkaste teoretiska hemvist, fungerar utmärkt tillsammans med mitt intresse för att arbeta med upplevelsebaserade terapier och ekoterapi, och den utbildning jag går nu är en eko-inriktad TA psykoterapiutbildning (som jag går i England, men jag har även svensk TA-handledning)

TA psykoterapi går också utmärkt att kombinera med traumafokuserat arbete. I TA jobbar man mycket med egotillstånd, relation och kommunikation. Och jag kombinerar det med mitt kunnande i och erfarenhet från att arbeta med traumasensitiv mindfulness.

TA psykoterapi är sig själv ganska eklektiskt och integrativt. Den har både sina rötter i psykoanalys (precis som tex psykodynamisk terapi har) och i de mer humanistiska terapierna (tex den personcentrerade) och i de existentiella terapierna (tex Victor Frankls logoterapi med fokus på att skapa mening i våra liv). Vad jag också tycker om i TA psykoterapi är den transparens mellan klient och terapeut som TA:s grundare Eric Berne framhöll var mycket viktig för förtroendet och jämlikheten mellan klient och terapeut. Och som jag tycker är otroligt viktig när man jobbar traumamedvetet i terapi.

TA har också utvecklats sedan Eric Berne utarbetade sina grundläggande principer som han också publicerade för en nyfiken och läsande allmänhet, och en av hans mest kända böcker heter ”What do you say after you say hello?” – och Thomas A. Harris skrev en bok med titeln ”I am OK/You’re OK”, baserad på Bernes idéer om psykoterapi och mänsklig utveckling och att inte göra kunnande om någotdera till enbart en fråga om expertkunskap som bara terapeuter kan ha och förstå. Från den klassiska TA:n har andra TA inriktningar utvecklats och nu finns tex den ekoterapeutiska inriktningen och en relationell TA, som jag också tycker är fantastisk och som jag använder mig av i mitt utforskande av och mitt fördjupande i vad det faktiskt är i terapeutiska relationer och terapeutiskt arbete som är hjälpsamt för klienter.

TA är i tex England en lika stor och vanlig inriktning av psykoterapeutiskt arbete som KBT och psykodynamisk psykoterapi är i Sverige. Generellt finns en större mångfald av arbetssätt inom psykoterapi i de flesta andra länder än Sverige.

 

Expressive arts in the woodsPersonlig profil och utbildningar

Jag är en person som gör många saker samtidigt och letar efter det jag behöver för min egen utveckling och mitt kunnande på många olika ställen. Och därför tar det mig längre tid att bli färdig (fast jag tänker att färdiglärda – det blir vi aldrig). Men när jag blir färdig psykoterapeut, så har jag med mig en mängd olika infallsvinklar och har hunnit grundligt och nogsamt både praktiskt experimentera med och teoretiskt överväga vad jag gör och hur saker och ting fungerar.

Jag har också med mig ett flertal universitetsutbildningar i min kunskaps-kappsäck, bland annat inom språk, litteratur, filosofi, ide- och lärdomshistoria, natur/ekologi/landsbygd, psykologi och kognitionsvetenskap. I det sistnämnda ämnet jobbar jag långsamt på att få färdigt min masterexamen, och från de studierna har jag med mig framför allt en medvetenhet och kunskap om olika sätt att lära sig och utvecklas, som inte bara har med tänkandet att göra utan också med hur vi lär oss med kroppen och i interaktion med vår omgivning (från något som kallas 4E cogntition där de 4 E:na står för Embodied, Embedded, Extended and Enactive).

För att mer praktiskt utforska konst och skrivande som terapeutiskt verksamt, har jag också gått en 1-årig grundläggande konstutbildning, som tillsammans med mitt eget skrivande och min akademiska utbildning ger mig en stabil grund att stå på även när det gäller det som på engelska kallas för expressive arts/art therapy (det närmsta vi kommer med en svensk terminologi är nog bildterapi eller konstterapi, men expressive arts innehåller mer än det).

När jag inte utbildar mig själv, så driver jag mitt lilla företag och privata praktik, Live the Change, och MiMer Centre, en stiftelse där vi har deltagit i mindre forskningsprojekt och framför allt i utbildningar och informationsspridande om eko/natur- och djur/häst-assisterade interventioner.

Stiftelsen är också under stark utveckling just nu – och vi kommer att bredda vår inriktning från häst (engelska equine) till eco – och också utveckla oss som en ”thinktank” för det här fortfarande nya och spännande fältet med terapier och lärande som inkluderar ekoterapi/ekopsykologi (där jag ser hästassisterade insatser som en del av ett bredare ekoterapeutiskt fält).

 

Egen levd erfarenhet och peer support-arbete

Braided grassOch för att ha en jämn inkomstkälla, jag måste ju som alla andra betala hyra, äta och annat sådant livsnödvändigt, så arbetar jag just nu som anställd inom Region Skåne i en ganska ny-uppfunnen position som kallas ”peer supporter”. Jag jobbar som peer supporter inom vuxenpsykiatrin, i ett så kallat FACT team (FACT står för Flexible Assertive Community Treatment), som är en slags spjutspetspsykiatri. Att vara peer supporter innebär att jag använder mig av mina egna erfarenheter av psykologisk återhämtning efter svåra livshändelser/livsomständigheter (i mitt fall trauma och ND). Och även för det har jag handledning, så jag tänker mycket kring när det är hjälpsamt att jag har egna erfarenheter av trauma och traumabearbetning och hur jag kan använda dem när jag stöttar andra som är på sin egen läke-resa. I mitt dagliga arbete som peer supporter träffar jag många med mycket svåra trauman. Det har hjälpt mig att utveckla min egen närvaro i stunder av svårt mänskligt lidande, men också hur jag tar hand om mig själv, för att inte brinna ut.

Jag har ett starkt engagemang i att utveckla bättre och mer hållbara terapier och andra insatser för trauma-överlevare. Och eftersom jag nu återigen slagig mig ner i Sverige, så bygger jag nätverk och engagerar mig på olika sätt för att lyfta frågan om hur vi bäst jobbar med att stötta de som lider av det som kallas psykisk eller mental ohälsa, där min fasta övertygelse är att trauma som orsak ofta blir delvis eller helt förbisedd. Och där vi gärna medikaliserar och sjukdomsförklarar helt normala reaktioner och känslor som vi upplevt i väldigt onormala sammanhang (som vid traumatiska händelser). Mitt fokus ligger på vad människor varit med om och vad det gjort med dem, och inte på att hitta fel på och sjudomsförklara människor, helt i enlighet mer modern förståelse av trauma och dess konsekvenser för traumatiserade människor, från det vetenskapliga fält som kallas för traumatologi.

Varmt välkommen att prova på några sessioner med mig, för att se om vi ska fortsätta jobba tillsammans en kortare eller längre period! Oavsett om du vill ses inomhus, utomhus (eller en mix), på plats i Malmö eller online (eller en mix) och göra din psykoterapi på svenska eller engelska (eller en mix!).

Tveka inte att höra av dig om du har några frågor! Maila mig i så fall på This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., så bokar vi en tid för ett kort inledande och kostnadsfritt samtal.

Katarina Lundgren

Länkar till sidor där du kan hitta mer bakgrundsinfo om mig och se bredden, såväl som djupet, av mitt arbete:

MiMer Centre: https://www.mimercentre.org

Live the Change: https://livethechange.se

Academia: https://lu.academia.edu/KatarinaLundgren

Medium – en slags text och essäplattform: //medium.com/@katarinafelicialundgren

---

Länk till min nuvarande praktikplats, ViduNova Traumaexpertiscentrum: https://vidunova.se

Text och bilder är copyrightskyddade © Katarina Lundgren, 2024

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Relational Ecology — ECO-Mindfulness and Ecotherap...

Related Posts

 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Thursday, 09 January 2025